Znanje tujih jezikov za pravo službo

Pri prijavah na prosta delovna mesta delodajalci od kandidatov v večini zahtevajo znanje vsaj enega tujega jezika.

Kateri tuji jezik je potrebno znati oziroma katerega se naučiti, da bo iskalec zaposlitve dobil službo? Zadnje čase je vse več povpraševanja po znanju nemškega jezika. Za delovna mesta, kjer se zahteva višja izobrazba, pogosto znanje angleškega jezika ni več dovolj. Številna podjetja namreč poslujejo v tujini, zato znanje dodatnih tujih jezikov pri kandidatu predstavlja prednost pri zaposlitvi.

Po statistikah Zavoda za zaposlovanje je bilo pri 48 odstotkih prostih delovnih mestih zahtevano znanje vsaj enega tujega jezika, podatek velja za leto 2015. Letos januarja je bila zahteva malo nižja, malo manj kot 45 odstotkov. Po starejših statistikah so razvidni le podatki, da so podjetja v primeru iskanja kandidatov z znanjem dveh tujih jezikov najpogosteje zahtevali znanje angleškega in nemškega jezika.

Nemški jezik vsekakor predstavlja prednost, saj je veliko podjetij v lasti nemško govorečih držav in delodajalci želijo dobro interno komunikacijo med sodelavci ali pa imajo veliko dokumentov v nemškem jeziku.

Jezikovne šole v zadnjem času beležijo največ povpraševanja po učenju angleškega in nemškega jezika. Veliko njihovih strank se namreč po poslovne priložnosti obrača v Avstrijo in Nemčijo, zato se morajo dobro naučiti nemški jezik. Največ zanimanja je tudi za hrvaščino, srbščino, italijanščino in ruščino. Ker je učenje tujih jezikov najbolj pomembno za razvoj kariere in ne za osebno zadovoljstvo, je v zadnjem času manj povpraševanja po učenju španščine in francoščine.

Vir: www.siol.net

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.