Znanje tujih jezikov – najboljša odločitev je obisk tečaja

Slovenci smo večinoma vešči znanja anglešekga jezika, pri znanju drugega tujega jezika pa smo malce slabši.

Leto je naokoli in spet se je začelo novo šolsko leto. To je tudi čas v vpis v nove interesne dejavnosti. Ena od bolj zanimivih, priljubljenih in koristnih popoldanskih dejavnosti je tudi učenje tujega jezika. Znanje tujih jezikov postaja vse bolj pomembno in omogoča boljše možnosti za zaposlitev na mednarodni ravni. Ravno to dejstvo potrjuje pred kratkim izvedena raziskava med jezikovno šolo Mint International House, zaposlitvenim portalom mojazaposlitev.si in agencijo Red Orbit. Ta raziskava zajema 2000 oglasov za prosto delovno mesto, ki preučuje pomembnost znanja tujega jezika.

Znanje tujih jezikov za službene potrebe

V podjetjih se že pričakuje, da imajo kandidati poleg znanja angleščine, ki je že skoraj samoumevna, tudi znanje nemščine in malo italijanščine. Iz jezikovne šole Mint pojasnijo, da je kljub globalizaciji danes še vedno skoraj tri četrtine izmenjav med sosednjimi državami. Znanje drugih tujih jezikov, poleg angleščine pa je dandanes velika prednost. Če tudi posameznik obvlada nemščino, brez znanja angleščine ne bo šlo.

Tržniki oziroma komercialisti v tujini večinoma znajo angleško, vendar težko komunicirajo s posamezniki na tehničnem področju, ker tega znanja nimajo. Če tržniki prodajajo produkte Nemcem, jim morajo priti nasproti in se jim prilagoditi. Morajo biti konkurenčni, saj ko gre za izbiro dobavitelja, je ključen kriterij tudi komunikacija, torej s kom se bodo lažje sporazumevali.

Na podlagi raziskav imajo največ znanja tujih jezikov posamezniki, ki delajo v srednjem menedžmentu in tisti, ki delajo v trženju in sklepajo posle. V številnih jezikovnih šolah izobražujejo veliko zaposlenih, ki prihajajo iz izvoznih družb ali podjetij, ki so v tuji lasti. Učenje tujega jezika prilagodijo tudi strokovni terminologiji. Nekateri managerji se zaradi pogostih službenih potovanj namreč odločajo raje za individualne tečaje. Izkušnje pa kažejo, da tovrstno učenje tujih jezikov pokaže boljše rezultate pri posameznikih in da hitreje osvojijo znanje, kot pri tisti posameznikih, ki hodijo k skupinam.

Izobraževanje v šolah

Način izobraževanja danes nima prave povezave z realnim svetom. Večina otrok se uči angleščino (97 %), drugi pa je nemščina (92 %). Po statističnih podatkih za šolsko leto 2014/2015 so pogosto drugi po vrsti, angleščina, italijanščina in francoščina. Še en podatek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) razkriva, da je v lanskem šolskem letu pouk neobveznega izbirnega predmeta (tuji jezik) obiskovalo 87 odstotkov prvošolcev. V letošnjem šolskem letu se bo uveljavila sprememba in sicer bodo vsi učenci 2. razreda imeli na urniku dve uri tujega jezika. Enako bodo imeli otroci 3. razreda, na 192 šolah. Dobro je tudi, da se vse več otrok 4. in 5. razreda udeležuje pouka neobveznih izbirnih predmetov, od katerih je vsaj en tuji jezik.

Učenje nemškega jezika se je v naših srednjih šolah ohranilo, vendar ni več tako pomembno kot je bilo nekoč. V šolah je pogrešljivo tudi učenje ruskega jezika. Danes ne smemo več razmišljati o 2 milijonskem trgu, ampak o 500 milijonskem, to je rezultat Evropske Unije.

Profesorji svetujejo, da se otroci začnejo zgodaj učiti tujih jezikov, najbolje pri 3. ali 4. letih, ko otroci že razlikujejo jezike. Je pa tu zelo pomembno, kakšen je način učenja. Poučevati ga je potrebno skozi različne igre in aktivnosti. V našem izobraževalnem sistemu pa je preveč ''''statičnosti'''' in premalo dinamičnosti. 

Načini učenja tujih jezikov

Načinov kako se naučiti tujega jezika je veliko. Vse bolj pogosta in priljubljena uporaba je učenje jezikov preko spleta (npr. http://www.esolcourses.com/), saj spletne strani omogočajo brezplačne vsebine (http://www.bbc.co.uk/languages/), vaje, izpite in video vsebine. Seveda pa imamo tudi plačljive spletne strani (https://uk.babbel.com/). Te nam lahko, med drugim dodelijo tudi tujejezičnega sogovornika, s katerim ponavljamo fraze in vadimo jezik (http://polyglotclub.com/). Lahko se dogovorite da vas sogovornik sprašuje v angleščini, vi pa mu odgovarjate v italijanščini. Tako oba vadita dva jezika.

Zanimiva je tudi metoda učenja jezikov s hiponozo. Njeni uporabniki pravijo, da omogoča kar štirikratkrat hitrejše učenje in izboljšuje spomin, poglej tega pa se tudi izognemo stresu. V petih dneh oz. v 40-ih urah naj bi se uspeli naučiti toliko novih besed, kot če bi se učili 120 do 160 ur po običajnih metodah. Nekateri posamezniki namreč menijo, da tisto kar se hitro naučimo, še hitreje pozabimo, zato se na to ni 100 odstotno zanašati. Zelo priporočljivo je, da se posameznik odpravi v tujino, kjer so mogoče tečaji tujih jezikov cenejši.

V Sloveniji so organizirani tudi jezikovni tabori. Koristijo predvsem otrokom, saj so ti ves dan obdani z okoljem, kjer je raba tujih jezikov pogosta. Poleg tega pa obstaja še en način učenja tujega jezika, ki je manj znan in sicer so to »language caffeji«. V tako imenovanih »caffejih« se zbirajo skupine ljudi, enkrat na teden, ki se učijo in vadijo isti tuji jezik.

Vir slike in besedila: Časopis DELO, 2.9.2016

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.