Znanje strokovnih jezikov pri nas še ni dovolj dobro

Brez mednarodnih izmenjav in prakse kjer bi vadili jezik ali vsaj poslušali predavanje v tujem jeziku, ne moremo osvojiti znanja uporabnega jezika.

Lansko leto so slovenska podjetja 40 odstotkov prihodkov (24 milijard evrov) od prodaje ustvarila na 201 tujem trgu. Največja zasluga gre pridelovalnim dejavnostim. Te so iz izvoza naredili 70 odstotkov prihodkov, petino od tega so podjetja prodala v Nemčijo, desetino v Italijo, nekaj pa v Avstrijo in na Hrvaško.

Veliko izvoznih družb je za letos napovedalo več kot 1600 prostih delovnih mest. Med težavami pri iskanju kadra, s katerimi se srečujejo, pa so tudi znanja tujih jezikov, ki jih želijo pri delavcih. Namreč potrebujejo predvsem tehnične kadre z znanjem tujih jezikov, katerih pa je v Sloveniji zelo malo. Na zavodu za zaposlovanje so naredili analizo zaposlitvenih oglasov za obdobje 10 let. Analiza kaže, da je potreb po znanju tujih jezikov čedalje več, zato se v prihodnje splača bolj potruditi na tem področju.

Potrebe po znanju tujih jezikov so preverili v dveh velikih izvoznih podjetjih, skupini Impol in pri podjetju Iskra Mehanizmi. V podjetju Impol je 30 odstotkov delovnih mest, ki zahtevajo znanje najmanj enega tujega jezika, 15 odstotkov pa zahteva znanje dveh tujih jezikov. Še vedno sta najbolj pomembna tuja jezika angleščina in nemščina, ponekod tudi italijanščina. Ker ima podjetje Impol proizvodnjo tudi na Hrvaškem in v Srbiji, sta najbolj pomembna tuja jezika hrvaščina in srbščina. Veliko mladih sicer obvlada angleščino, vendar težava nastane, ko je želja delodajalca po tekoče govoreči nemščini.

Izziv je že znanje slovenskega jezika

Težava je predvsem v tem, ker na fakultetah ne dajejo poudarka učenju tujih jezikov in tudi izpopolnjevanju maternega jezika. Veliko poklicnih inženirjev ima problem pri pisanju in strokovnem izražanju. Ista težava se pojavlja tudi pri diplomiranih ekonomistih. Ti so specializirani za prodajo, marketing in podjetništvo, vendar ob koncu študija govorijo tekoče samo en tuj jezik, kaj je pa očitno premalo.

Pri podjetju Iskra Mehanizmi prav tako občutijo veliko potrebo pri delavcih po znanju tujega jezika. Pri približno četrtini delavcev, kjer je odnos med kupci in dobavitelji vedno bolj direkten in tesnejši, zahteva prisotnost celotne ekipe v podjetju. Pri komuniciranju v angleščini delavci nimajo problema. Bolj je težava v tehničnem jeziku. Zato bi bilo bolj smiselno, če bi na fakultetah dali večji poudarek na mednarodnem izobraževanju (s tujo literaturo in tujimi profesorji). To bi bil prav gotovo pozitiven učinek pri oblikovanju kadra, da bi bil bolj pripravljen za delo na tujem trgu. Študentje dobijo samo osnovna znanja in ne usmerjena, recimo tehnični ali poslovni jezik. Teh znanj pa brez uporabe jezikov, mednarodnih izmenjav, branja tuje literature ni mogoče pridobiti.

Zagotovo potrebujemo veliko znanja tujih jezikov

Za delo v mednarodnih podjetij je znanje tujega jezika nuja. Zelo pogosto je v ospredju znanje angleščine. Znanje nemščine, v kombinaciji z drugimi znanju je velika prednost. Pomembno je predvsem to, da smo pri pogovoru samostojni. Podjetja ki delajo s tujimi trgi, iščejo tržnike znanjem tujih jezikov. V Sloveniji namreč italijanska podjetja odpirajo klicne centre. Italijanščini sledijo tudi hrvaščina, srbščina ter ruščina. Zelo zaželen je tehnični kader s prodajnimi sposobnostmi in znanjem tujih jezikov. Zato so v eni izmed kadrovskih agencij dejali, da je dobro, da vsak posameznik dobro premisli, v kakšnem okolju bi rad želel delati, kakšna je dejavnost podjetij v tem okolju, usmerjenost trga in kakšna znanja so pri tem ključna. Eden izmed ključnih faktorjev je zagotovo znanje najmanj enega tujega jezika.

Nasveti za zabavno učenje tujega jezika

Spletna stran Babbel.com ponuja brezplačno spletno učenje štirinajstih tujih tujih jezikov. Sledi nekaj koristnih nasvetov kako začeti učenje tujega jezika:

  1. Najprej si postavite cilj, zakaj si želite učiti tuj jezik. To vas bo motiviralo.
  2. Poiščite si prijatelja, s katerim se boste skupaj učili. Tako se boste bolj potrudili in spodbujali en drugega.
  3. Ko ste sami, se pogovarjate sami s seboj. Veliko se boste naučili, če boste besede govorili naglas, saj boste tako postali bolj samozavestni.
  4. Že na začetku si recite, da boste dobri govorci in čim več vadite pogovor z drugimi. To vam bo ohranilo smisel in vztrajnost pri učenju.
  5. Učenje naj vam bo v zabavo. Poskusite najti različne načine za vajo tujega jezika. Naj si bo z radijsko igro, z zabavnim stripom, pesmijo ali pa se samo pogovarjate s različnimi ljudmi.
  6. Spomnite se, ko smo se učili kot otroci, kako je bilo zabavno. Igrajte se v tujem jeziku in delajte napake. Na napakah se učimo.
  7. Veliko se pogovarjajte s tujci, vprašajte za pot, naročite hrano, vadite, vadite, vadite.
  8. Poslušajte. Preden se boste naučili jezika, morate znati poslušati. Vsak jezik, ki ga prvič slišite zveni čudno, težko, vendar večkrat, ko ga boste slišali, lažje vam bo.
  9. Opazujte ljudi med pogovorom, njihove kretnje in premikanje ustnic. V pomoč vam bo tudi gledanje tuje televizije in filmov.
  10. Vadite vsak dan. Tuj jezik uporabljajte vsak dan in spoznajte njegovo kulturo, ozadje. Tujci se ne bodo ozirali na to, če slabo govorite njihov jezik, ravno nasprotno. Spodbujali vas bodo, vam pomagali in bili veseli, da se trudite. Ko boste enkrat osvojili tuj jezik, se boste počutili super in se znašli v vsaki nepredvidljivi situaciji.

Vir: Časopis DELO, dne 6.9.2016

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.