Želite top poklic? Do njega vam pomaga znanje matematike!

Med boljše poklice v Sloveniji štejejo aktuarje. Še vedno so zelo zaželeni tehnični poklici, če pa imate še ekonomsko znanje, ste na visokih stopničkah za pridobitev zaposlitve.

Raziskava na portalu CareerCast je pokazala, da je letošnji najboljši poklic aktuar, najslabši pa časopisni novinar. V ZDA so uspešni matematiki, pri nas pa boste zelo zaželeni, če boste imeli kombinacijo tehničnega in ekonomskega znanja. Med bolj uspešnimi poklici takoj za aktuarjem so avdiolog (specialist za zdravljenje motenj sluha), matematik, statistik in inženir biomedicine.

Po besedah Jake Vadnjala, dekana Gea Collegea, bi lahko v Sloveniji bil aktuar tudi med top poklici, saj s svojo plačo seže kar visoko v finančnem sektorju. Primerja se lahko z revizorjem in davčnim svetovalcem. Tudi v reviji Moje finance je bil poklic aktuar ocenjen med deset najbolje plačanih poklicev, med slabšimi pa so se znašli še učitelj, gasilec, policist in vojak.

Znanje matematike veliko šteje

Če obvladate matematiko, imate v ZDA veliko možnosti za zaposlitev. Tam dobite top službo, z dobro plačo in številne karierne priložnosti, pojasnjujejo v CareerCastu. V Sloveniji pa imamo večino matematikov in statistikov v izobraževalni stroki (profesorji na fakultetah) in nekaj malega v gospodarstvu.  Laura Smrekar, partnerka v Competu, meni da bosta v prihodnje ta poklica zelo iskana. Med drugim pravi, da so poklici ki združujejo dobro poznavanje statistike, računalniškega programiranja in obdelave podatkovnih baz, drugje zelo iskani, pri nas pa povpraševanje po tej vrsti dela šele prihaja.

Vadnjal razlaga, če ste v Sloveniji tehničnega kova s poslovnim znanjem, vas to lahko pripelje zelo daleč. Vendar pa se večkrat zgodi, da ima nekdo odlično tehnično rešitev, a žal premalo znanja, kako s tem zaslužiti.

Prevladuje želja po tehničnih poklicih

Kot že omenjeno so v Sloveniji najbolj iskani tehnični poklici. V prvem polletju 2015 je tako Zavod za zaposlovanje ugotovil, da bo več prostih delovnih mest za delavce v proizvodnji, preprostih del, pri nizkih gradnjah, varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarje, natakarje, prodajalce, vzgojitelje in njihove pomočnike in kuharje.

Laura Smrekar pa še dodaja, da so letos najbolj iskani strokovnjaki v IT, farmaciji, produktne vodje, prodajni inženirji, izkušeni tržniki in kadrovniki.

Najboljši in najslabši poklici v letu 2015

Glede na raziskavo CareerCast so torej:

Najboljši poklici v 2015: Najslabši poklici v 2015 pa:
  1. Aktuar
  2. Avdiolog
  3. Matematik
  4. Statistik
  5. Inženir biomedicine
  6. Podatkovni znanstvenik
  7. Zobni higienik
  8. Programski inženir
  9. Delovni terapevt
  10. Analitik računalniških sistemov
  1. Časopisni novinar
  2. Drvar
  3. Vojaško osebje
  4. Kuhar
  5. Televizijec
  6. Fotoreporter
  7. Zaporniški paznik
  8. Taksist
  9. Gasilec
  10. Pismonoša

Vir: Finance št. 74 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.