Z novim letom prihajajo Vrednotnice

S prvim januarjem se bo tudi v praksi pričel izvajati nov sistem osebnega dopolnilnega dela, ki uvaja tako imenovane vrednotnice.

Z nakupom vrednotnice, ki naj bi stala 9 €, se bodo plačali potrebni prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, veljala pa bo za koledarski mesec dni dela. Letna omejitev zaslužka z vrednotnico je 3.000 €  oziroma tri povprečne letne plače.

Osebno dopolnilno delo oz. nakup vrednotnice je možen na dva načina - eden je ta, da ga za vas kupi naročnik, ki mora biti obvezno fizična oseba, pridobi jo lahko prek portala e-uprave ali na upravni enoti., na njej pa bodo zavedeni podatki o naročniku, izvajalcu ter vrsti dela.

Drugi način je ta, da si sami kupite vrednotnico. V tem primeru boste morali priglasiti osebno dopolnilno delo preko portala AJPES s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa osebno na upravni enoti. Po uspešni registraciji pa je potem odvisno - če za nekoga opravljate storitev, jo za vas kupi naročnik, če pa recimo prodajate izdelke, jo sami kupite zase.

Katera področja dela se bodo lahko opravljala za naročnika s sistemom vrednotnic:

  • inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti;
  • glasbo na zasebnih dogodkih;
  • občasna šiviljska in čevljarska popravila;
  • občasno pomoč pri oskrbi domačih živali na domu lastnika živali;
  • samostojno delo kot pomoč na kmetiji, ki sodi v osnovno dejavnost kmetije;
  • pomoč v gospodinjstvu in pomoč pri čiščenju stanovanja, hiše, počitniške hiše in vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin - pri tem opisu dela po novem ni več pomoči pri vzdrževanju stanovanja, hiše, počitniške hiše;
  • občasno varstvo otrok in pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu, po novem pa tudi spremstvo oseb, potrebnih nege;
  • občasno lokalno turistično vodenje skupin in posameznikov ter izvajanje turističnih prevozov na tradicionalen način.

V primeru, ko boste kupili vrednotnico zase, pa boste lahko:

  • izdelovali izdelke domače in umetnostne obrti, ki niso namenjeni uživanju ali za stik z živili;
  • izdelovali izdelke, ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, jih popravljali in prodajali;
  • nabirali in prodajali gozdne sadeže in zelišča v njihovi osnovni obliki;
  • mleli žito in žgali apno in oglje na tradicionalen način in prodajali.

Glede na predlog pravilnika, ki še ni povsem dokončen, bo moral izvajalec dopolnilnega dela vsake pol leta FURS-u poročati o doseženem zaslužku, prvič bo rok za pošiljanje poročila 10. julij, naslednji pa 10. januarja naslednjega leta. Sproti, za vsak oddelani mesec preko vrednotnic,bo potrebno predložiti tudi odmero akontacije za dohodnino (25 %). Upošteva se 10 % normirnih stroškov, s predložitvijo dokazil pa lahko tudi uveljavljate stroške prevoza in prenočitve, ki so nastali v povezavi z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela.

Vir: topjob.finance.si


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.