Spremembe poklicnega zavarovanja

Na dnevu delodajalcev so bile predstavljene spremembe, ki se letos obetajo spremembe in bodo prinesle novosti predvsem pri poklicih,
ki so vključeni v sistem poklicnega pokojninskega zavarovanja.

Sistem poklicnega pokojninskega zavarovanja je neuspešen in dodaten strošek za delodajalce, je na dnevu delodajalcev, ki ga organizira Gospodarska Zbornica Slovenije (GZS) dejala Tatjana Čerin iz GZS. Andraž Rangus, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, pa pravi, da se letos obetajo spremembe, ki naj bi bile dobrodošle za delodajalce.

Za katere spremembe gre?

Do poklicnega zavarovanja so upravičeni zavarovanci, ki se vključijo pod pogoji ZPIZ-2, tisti ki opravljajo zdravju škodljiva in zelo težka dela ter dela, ki jih po določeni starosti ni več možno uspešno poklicno opravljati. 1. januarja lansko leto, so uvedli enotno prispevno stopnjo za vsa delovna mesta. Ta znaša 9,25 odstotka, ki jo delodajalec plačuje vsak mesec.

Nov predlog, bo veljal predvsem pri poklicih, ki so že vključeni v sistem.  O predlogu pa morajo še prvo uskladiti s socialnimi partnerji. Kot je dejal Rangus, je trenutni seznam star in potrebuje spremembe. Po novem bosta tako dve komisiji, ena bo pregledovala sezname poklicev in naredila novega (med poklici bodo nekateri odstranjeni in drugi dodani). Druga komisija pa bo zadolžena za določitev ali je delovno mesto pri izbranem delodajalcu primerno za na seznam. Na primer, če nekdo opravlja poklic, ki je trenutno na seznamu, vendar to delo ne škoduje zdravju, zaposleni pa ima dobre delovne pogoje, potem ta poklic ne bo vključen v sistem. Takšen primer so recimo medicinske sestre, vendar ne vse, ampak le medicinske sestre iz intenzivne nege.

Predlog o celotnem novem seznamu oz. predlogu bo šel najprej na ekonomsko-socialni svet. Želja pa je, da bi bil predlog v državnem zboru sprejet do konca leta, je še dodal Rangus.

Vir: Top job- Finance.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.