Pravica do odklopa

Pravica do odklopa zagotavlja, da delodajalec ne sme posegati v prosti čas zaposlenega med dnevnim ali tedenskim počitkom, letnim dopustom ali drugo upravičeno odsotnostjo.

Slovenija je novembra lani uzakonila pravico do odklopa. Ta pravica zagotavlja, da delodajalec ne sme posegati v prosti čas zaposlenega med dnevnim ali tedenskim počitkom, letnim dopustom ali drugo upravičeno odsotnostjo. Delodajalci morajo do 16. novembra 2024 sprejeti ustrezne ukrepe za uveljavitev te pravice.

Pravica do odklopa je ključna za dobrobit zaposlenih, saj omogoča potrebno regeneracijo in oddih, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje in splošno počutje. S tem se posredno izboljšuje tudi produktivnost in uspešnost podjetja.

Delodajalci so dolžni zagotoviti, da delavci v času počitka ali odsotnosti niso na voljo delodajalcu. Ukrepi, ki to omogočajo, morajo biti določeni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ali z drugimi ustreznimi akti. Delodajalci morajo o teh ukrepih pisno obvestiti delavce na običajen način. V primeru neskladnosti s to pravico, je dokazno breme na strani delodajalca.

Priporočamo, da se seznanite s pravicami in obveznostmi v zvezi s pravico do odklopa ter pravočasno sprejmete ustrezne ukrepe v vašem podjetju.

Za več informacij o pravici do odklopa ter primerih dobrih praks iz drugih držav Evropske unije, si lahko ogledate naslednjo povezavo: Podrobnejše informacije o pravici do odklopa.

Vir: Pravica do odklopa: Delodajalci morajo sprejeti ukrepe do 16. novembra 2024 | GOV.SI

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.