Podjetja v Sloveniji, ki bodo zaposlovala v času poletja

Lepo je slišati, da nekatera podjetja že napovedujejo, da bodo v poletnem času zaposlovala kljub temu, da je ravno takrat najmanjše število ponudb za iskalce zaposlitve.

Da bi preverili ali to drži, so na Planet Siol.net poslali vprašalnik o zaposlovanju več kot 40 naključno izbranim podjetjem in dobili odgovore od 28-ih podjetij. Med njimi pa je kar 20 takšnih, ki bodo skoraj zagotovo potrebovali nove sodelavce.

16 podjetij je potrdilo, da bodo do septembra zaposlovali nove kadre. Največ povpraševanja bo po prodajalcih, tržnikih, strojnikih, mehanikih, informatikih, elektrotehnikih, farmacevtih in kemikih. Iz Lidla sporočajo, da naj bi v enem letu zaposlili približno 200 ljudi. Točne številke seveda ne moremo napovedati, lahko pa rečemo, da jih bo po odgovorih delodajalcev sodeč, vsaj 492.

Krka bo ''''glavna zaposlovalka''''

V Krki je bilo leta 2014 v Sloveniji in tujini zaposlenih 10.499 ljudi, letos pa nameravajo to številko še povečati na približno 11.000 zaposlenih. Predvsem bodo iskali kemike in farmacevte, priložnost za delo v Krki pa bodo imeli tudi tisti, ki imajo ustrezno znanje, sposobnost in motiviranost, za zasedbo delovnih mest. Če se še niste, se lahko sedaj vpišete v njihovo internetno bazo kandidatov in jim s tem daste vedeti, da ste zainteresiran kandidat.

Zaposlovali bodo tudi v drugem farmacevtskem podjetju Lek, kjer so v zadnjih treh letih, samo v Sloveniji, zaposlili več kot 800 novih sodelavcev.

Sezonsko delo na višku poleti

Znano je, da je vsako poletje večje povpraševanje po zaposlovanju študentov in pogodbenih delavcev za čas sezone. Potrebno pa je omeniti, da bodo poleg gostinstva in turizma iskali tudi v kmetijski in živilski panogi.

Priložnost za sezonsko delo bodo imeli tudi v Eti v Kamniku, skupini Laško in v Mercatorju. Možnost za nova delovna mesta pa obstaja tudi v podjetju Akrapovič in Radenski. Informacija kdaj naj bi zaposlovali, pa še ni znana.

Delodajalci upoštevajo optimizacijo

Potrebno se je zavedati, da podjetja še vedno gledajo na optimizacijo in realizacijo. S notranjim prerazporejanjem in dodatnim izobraževanjem zaposlenih želijo pokriti večino delovnih potreb. 

V nekateri podjetjih spodbujajo iskalce zaposlitve, da se prijavijo v bazo iskalcev ali pošljejo prijavo tudi brez razpisa, saj želijo tako pridobiti ustrezne kandidate za njihovo področje dela. Še posebej imajo prednost štipendisti.

Podjetja, ki ne bodo zaposlovala

Trenutne kadrovske potrebe pa niso potrebne pri sledečih podjetjih: Knauf Insulation, Domel, SGP Pomgrad, Cetis in Cimos.

Vlada naj ukrepa

Vsi si želimo več delovnih mest in priložnosti. Za to bi morala tudi vlada reagirati, saj zakonodaja ni naklonjena delodajalcem. Iz Leka sporočajo, da od vlade pričakujejo dva ukrepa in sicer razbremenitev stroškov dela in poenostavljeno delovno – pravno zakonodajo, ki bo omogočala prožen trg delovne sile z večjo fleksibilnostjo pri zaposlovanju in odpuščanju.

Vir: Siol.net

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.