Optimistične napovedi delodajalcev za naslednje pol leta

Glede na rezultate ankete, ki jo je izvedel Zavod RS za zaposlovanje, so napovedi delodajalcev za prihodnjega pol leta optimistične, saj za prvo polletje 2015 napovedujejo 0,5 % rast zaposlenosti.

Kot je zapisano na spletni strani Zavoda je bila anketa izvedena na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več delavcev. V anketiranje je bilo zajetih 8.874 podjetij in organizacij, vprašalnik pa je izpolnilo 4.613 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih skoraj 370 tisoč oseb.
Glede na zbrane podatke o napovedih zaposlovanja v prihodnjih šestih mesecih se bodo iskali predvsem delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela pri nizkih gradnjah, drugi delavci za preprosta dela, zidarji, prodajalci, natakarji, vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev ter kuharji.

Dobrih 20 % delodajalcev, sodelujočih v anketi, pričakuje večje povpraševanje po njihovih proizvodih oz. storitvah. Za prvo polletje 2015 delodajalci tako napovedujejo 0,5 % rast zaposlenosti. Po podatkih iz ankete naj bi tako delodajalci zaradi zaposlitev na nova delovna mesta, kot tudi zaradi običajne fluktuacije zaposlenih, v naslednjih šestih mesecih potrebovala dobrih 16 tisoč novih delavcev. 

Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništva, gostinstva, kmetijstva, rast pa napovedujejo tudi delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, medtem ko dejavnost trgovine napoveduje manjši upad zaposlenosti.

Podrobnejši izsledki rezultatov ankete so na voljo tukaj >

Vir: Zavod RS za zaposlovanje


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.