Napoveduje se 4000 novih delovnih mest

Več kot 3000 delodajalcev je sodelovalo v anketi Zavoda RS za zaposlovanje, le-ti napovedujejo višjo zaposljivost za 0,6%. Predvsem se porast nanaša na poklice varilcev, voznike težkih tovornjakov, orodjarje, kuharje in strugarje.

To pomeni kar 18.300 novih sodelavcev, ki jih bodo delodajalci zaposlili ali najeli preko agencij v prvi polovici letošnjega leta.

Največ novih delovnih mest se odpira na zaposlitvenih agencijah, v dejavnosti prometa in skladiščenja, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter v predelovalni dejavnosti. Na teh področjih je namreč pomanjkanje ustreznih kadrov privedlo do nadurnega dela zaposlenih, predvsem pri velikih delodajalcih, kot so javna uprava, zdravstvo in socialno varstvo, informacijske in komunikacijske dejavnosti, gostinstvo ter predelovalne dejavnosti.

 

Ne spreglejte podjetja, ki zaposlujejo

V več kot 35 podjetij smo poslali povpraševanje o morebitnem zaposlovanju novih kadrov v letu 2016. V 18 podjetjih so potrdili potrebo po novih kadrih ter razložili, na katerih področjih bodo zaposlovali.Največ novih zaposlitev se bo zabeležilo v farmacevtskem podjetju Krka iz Novega Mesta, načrtujejo kar 4% novih zaposlitev v Sloveniji in tujini, to je 420 zaposlenih, skupaj bo tako več kot 11.100 zaposlenih. V podjetju Lek za leto 2016 nimajo konkretnih odgovorov, vendar pa so v zadnjih štirih letih ustvarili kar 1.100 novih delovnih mest.

V podjetju Pipistrel iz Ajdovščine, ki je v lasti Iva Boscarola, bodo zaradi novih programov in širitve tovarne v Ajdovščini zaposlili 15 novih sodelavcev. Prav tako bodo nove sodelavce potrebovali tudi v tovarni v italijanski Gorici.

Direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj trdi, da se v letu 2016 na trg delovne sile vrača optimizem, kljub temu, da begunska kriza v turizmu prinaša nekaj zadržanosti. V prenovljenem hotelu Jama bodo letos zaposlili kar 40 novih sodelavcev. Batagelj upa, da bo veliko mladih ostalo v Sloveniji in tako okrepilo slovensko gospodarstvo, namesto, da odhajajo po nove priložnosti v tujino.

V kadrovski agenciji Competo povedo, da se trg dela prebuja ter da je vzdušje pri delodajalcih vedno bolj optimistično. Pri Competo vsem iskalcem zaposlitve svetujejo čim večjo aktivnost pri iskanju zaposlitve ter veliko motivacije, ciljne naravnanosti in poguma.

Vir: www.finincnitrgi.com in www.siol.net

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.