Meja med delovnim in zasebnim časom vse bolj zabrisana

Sodobna tehnologija nam omogoča, da lahko določeno delo opravimo od koderkoli, kar je po eni strani dobro, saj nam to daje večjo svobodo, po drugi strani pa še toliko bolj prepleta zasebno in poklicno življenje.

Seveda bi podjetja najraje videla, da bi bili zaposleni vedno na voljo, vendar morajo obstajati določene meje za zagotavljanje kakovosti življenja posameznika in tudi sicer se velika podjetja vse bolj zavedajo, da na dolgi rok imajo še vedno več od zadovoljnega delavca. Nekatera so celo uvedla posebna pravila z omejitvami pošiljanja e-sporočil, kar je takoj pozdravilo nemško ministrstvo za zaposlovanje, ki vodstva poziva, naj bodo zaposleni izven delovnega časa kontaktirani le v nujnih primerih.

Ne glede na sklepe in dobronamerne pozive pa je nedavna raziskava Ipsos Mori SMB Research 2015 pokazala, da v državah EU kar tri četrtine zaposlenih ostaja na voljo delodajalcu tudi izven delovnega časa, kar polovica jih takrat še dela. Kljub temu, da nekateri delajo tudi zvečer tik pred spanjem, tudi med počitnicami, pa jih 71 odstotkov pravi, da je zanje zelo pomembno ravnovesje med službo in prostim časom.

Sicer pa omenjena raziskava pravi, da danes delamo ne le več temveč tudi pametneje, kar nam v veliki meri omogoča tudi sodobna tehnologija. Sodoben način dela od koderkoli in kadarkoli daje občutek, da lahko naredimo več. Obenem tistim, ki delajo na daljavo, pomeni veliko prednost, da niso vezani na pisarniško okolje kot tudi ne na točno določen urnik, saj lahko čas dela vsaj v določeni meri sami določajo. Dobra polovica (55 odstotkov) zaposlenih podpira sodobno mobilno tehnologijo, ker naj bi jim prihranila čas, dvignila produktivnost in uskladila razmerje med delom in zasebnim življenjem.

Se pa po drugi strani pojavlja tudi obraten trend, kjer 63 odstotkov pravi, da jim nadrejeni med delovnim časom omogočajo opravljanje manjših zasebnih opravil. Zaposleni tudi priznavajo, da obiskujejo različne spletne strani, ki so nepovezane z delom, urejajo plačila preko spletnega bančništva, so prisotni na družabnih omrežjih, tudi opravljajo spletne nakupe.

Tako lahko rečemo, da je ravno sodobna tehnologija eden glavnih krivcev, da sodobni delavnik skorajda ne pozna več meja.

vir: časopis Delo, 11.5.2015


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.