Letos se obeta visoka porast zaposlitvenih možnosti

V letošnjem letu so obeti za zaposlitev daleč najboljši, največ delovnih mest se odpira v osrednji Sloveniji, v nadaljevanju pa so razkrite tudi panoge, kjer je največ zaposlitvenih možnosti.

Rast zaposlovanja pričakujejo v vseh gospodarskih panogah kot tudi v vseh slovenskih regijah. Največ podjetij bo zaposlovalo v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom. Predvsem bo ta porast potekala med aprilom in junijem, v velikih podjetjih in v osrednjeslovenski regiji. Rezultat se nanaša na raziskavo, v kateri je sodelovalo 620 podjetij, od teh kar 15 odstotkov delodajalcev v tem obdobju napoveduje povečano povpraševanje po novem kadru. Po raziskavah je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem napoved zaposlovanja izboljšana, tokrat ima namreč Slovenija izmed 42 sodelujočih držav najvišjo rast po novem zaposlovanju. 

Panoge z največ možnostmi zaposlitve

Napovedi zaposlovanja se izboljšujejo kar v sedmih panogah. Poleg področij oskrbe z elektriko, vodo in plinom se obeta porast še v panogah finančnih in poslovnih storitev ter v panogi zavarovalništva, nepremičnin, transporta, logistike in komumikacij. Nova delovna mesta se bodo odpirala tudi v rudarstvu, gradbeništvu in v prodizvodnji.

Najmanj porasta novih zaposlitev bo v javnem sektorju ter v trgovini na debelo in drobno.

Regije z največ možnostmi zaposlitve

Osrednjeslovenska regija je tista, ki beleži največ porasta novih zaposlitvenih možnosti, zmerno porast pa pričakujejo tudi v jugovzhodni in jugozahodni regiji.

Kaj pa tujina?

Rezultati globalne raziskave na področju zaposlovanja v obdobju med aprilom in junijem so skromne. Med 42 državami, ki so sodelovale v raziskavah, jih bo 39 sicer zaposlovalo, vendar v različnem obsegu. Še največ povpraševanja po novem kadru pripravljajo podjetja v Indiji, na Japonskem, Tajvanu, v Kolumbiji in v Gvatemali. Najmanj povpraševanja po novih kadrih bo v Braziliji, v Franciji in v Italiji.

Delodajalci bodo v enakem razmerju zaposlovali tako ženske kot moške, kljub temu pa bodo ženske še vedno zasedale delovna mesta manj kot 25 odstotkov na vodilnih položajih.

Vir: www.24ur.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.