Letni razgovori in konstruktivna kritika

Za konstruktivno kritiko navadno slišimo, kako je zaželena, priporočljiva in koristna. Pa vendar so raziskave pokazale, da lahko z njo v odnosu z zaposlenimi naredimo več škode kot koristi.

Letni razgovori so ena takšnih nekoliko stresnih situacij za zaposlene, kjer navadno na podlagi pregledu preteklega dela pričakujejo kritiko in če boste za taktiko izbrali ravno konstruktivno kritiko, boste sodeč po raziskavah uspešni le v 5 odstotkih. Razlog za to je povsem biološki, saj ljudje kritiko v osnovi razumemo kot nevarnost ali strah in podzavestno izklopimo možgane za nove informacije, namesto razmišljanja se pripravljamo na obrambo in kako se bomo čim prej umaknili. Obenem pa si slišano mnogokrat razlagamo dosti slabše kot je bilo dejansko mišljeno.

Prav tako ne bomo uspešni, če bomo želeli nekoga opomniti na slabe navade in ga prepričevali, naj jih spremeni. Veliko več možnosti imamo, če poskusimo sprožiti nove navade, kar pa zahteva veliko energije. In če pogledamo pri sebi - spremenimo le tisto, do česar smo sami prišli in nikakor ne, če nam nekdo to reče. Kar pomeni, da je potrebno zaposlenim pomagati priti do novih ugotovitev, da se potem sploh sproži želja po spremembi.

Kako potem uspešno izpeljati letne razgovore z zaposlenimi?

V vsakem primeru bi vedno morali pričeti s pohvalo in pozitivnimi spodbudami, s tem boste sprostili napeto ozračje in vaš sogovorec se ne bo pripravljal na beg. Nikar ne skoparite z besedami, kako cenite njihov trud in vloženo delo, kako so konkretno vplivali na rezultate podjetja in kje so se zares izkazali. 

Seveda se slabostim ne izogibate, ni pa jih potrebno poudarjati. Namesto, da mu sami navajate slabosti, ga raje prosite, da vam sam našteje:

  • tri stvari, ki jih je naredil zares dobro;
  • tri stvari, ki se jih je ob tem naučil o sebi;
  • dva izziva, s katerima se je srečal, in kako ju je rešil.

In da ne podajate kritike raje prosite zaposlenega, naj sam oceni svoje delo in rezultate za posamezno delo / projekt. Ko predelata posamezne rezultate in uspešnost pri delu, pa se usmerite v nove rešitve. Ne sprašujte, kaj je šlo narobe, ampak recite v smislu: »Ne skrbi, prepričan sem, da si naredil najbolje, kar si mogel. Poskusiva skupaj razmisliti, kaj lahko narediva, da položaj izboljšava.« Ali pa: »Se strinjaš, da o tem skupaj razmisliva? Kaj si se iz tega naučil? Kaj moramo storiti, da bomo dosegli rezultat?«

Na podajajte svojih idej - raje povprašajte po njihovih. Zaposlenim vzbujajte občutek veljave saj s tem ustvarjate odlično okolje, ki bo zaposlenim odprlo pot, da bodo lahko pričeli spreminjati svoje mišljenje in posledično vedenje ter rezultate.

Vir: Finance.si - Barbra Rudmann


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.