Govorica telesa in osebna karizma vodje vplivata na zaposlene

Zaposleni se v podjetju bolje počutijo in so tudi bolj motivirani, če je njihov vodja karizmatična oseba. Osebna karizma vodje pa se ne odraža le pri dobrem odnosu z zaposlenimi, temveč tudi pri odnosu s poslovnimi partnerji.

Kakšen je torej karizmatični vodja, ki vodi podjetje in zaposlene na poti do uspeha?

Karizmatični vodja pozitivno vpliva na uspešnost podjetja, saj s svojim delovanjem in pojavnostjo povečuje zavzetost zaposlenih za delo in krepi njihov občutek pripadnosti podjetju. Dober vodja je sposoben s svojo karizmo popeljati zaposlene na pot učinkovitosti in uspeha. Dolgo je veljalo, da se pravi vodje s karizmo že rodijo, a dejstvo je, da se je lahko tudi naučijo.

Karizma v kombinaciji s primerno govorico telesa je odločilna za uspeh pri sklepanju poslov, v kriznih razmerah, pri uvajanju novih strategij v podjetju in podobno. Dober vodja ima poleg karizme tudi jasno vizijo, s katero se zaposleni poistovetijo, odlične komunikacijske veščine, samozaupanje in empatijo, s katerima tim krmari tudi po najbolj razburkanih vodah.

Karizmatičen vodja bo znal na nevsiljiv način prepričati zaposlene in poslovne partnerje, da je njegova vizija pravilna. Njegov nastop je odločen, saj ve, kaj želi in kako bo ta cilj uresničil. Zaveda se, da bo svoje sogovornike prepričal tudi s telesnimi kretnjami, ki skupaj s karizmo ustvarjajo pozitivne signale.

Na kaj morajo biti vodje pozorni?

Prvo srečanje je zelo pomembno – pogled v oči, prijazen nasmeh, čvrst stisk roke in samozavestna drža telesa. Oseba, ki je sključena, ima spuščena ramena in povešen pogled, sogovornika že v prvem trenutku ne bo prepričala. Številne raziskave, ki so objavljene na spletni strani Psychology Today, so pokazale, da ima rokovanje izreden pomen. Sogovornika poglejte v oči, se mu nasmehnite, vaše telo naj bo v celoti obrnjeno proti njemu. Ponujena dlan naj bo odprta v celoti in naj ne bo mlahava. Stisk roke naj bo primeren, kar pomeni, da ponujene roke ne stiskate preveč oz. premalo.

Karizmatični vodje znajo vzpostaviti in ohranjati očesni stik. Njihova drža ni grozeča, temveč odprta do sogovornika. Med pogovorom kažejo zanimanje za sogovornika, mu sledijo, postavijo vprašanje, pokimajo. Osredotočijo se le na sogovornika in med pogovorom ne opravljajo drugih del.

Zakaj sledimo karizmatičnim vodjem?

Karizmatičnim vodjem sledimo zaradi njihove samozavesti, optimizma, entuziazma in moči. Takšen vodja svojih sogovornikov ne bo skušal prepričati o svojem prav na silo, temveč se bo na miren način odzval na morebitne dvome. Karizmatičen vodja bo morebitne krizne dogodke znal predvideti in se pravočasno na njih tudi odzvati. Znotraj kolektiva ne bo dopuščal težav, slednje bo tudi odločno in pravično odpravljal. Svojim zaposlenim bo prisluhnil in jih spodbujal k profesionalnemu razvoju. Vedno bo odprt za komentar, prošnjo za pojasnilo ali kritiko, na katero bo na spoštljiv način podal argumentiran odziv.

karizmatičen vodja je svojim zaposlenim v navdih: želijo si uspeha, čutijo pripadnost podjetju in motiviranost za delo, so tudi samoiniciativni, saj vodja delovne naloge delegira tako, da so zaposlenim v izziv. Ustvarjalnost zaposlenih se poveča, saj so slišani in razumljeni, vodja pa jih pri njihovi kreativnosti še spodbuja. Zaposleni se počutijo mirne in varne, saj zaupajo viziji vodje. Slednji pa zna prepoznati dobro opravljeno delo, katero je pripravljen pohvaliti in ponuditi svoje mentorstvo.

Za konec veljajo besede velikega motivacijskega govorca Jima Rohna, ki je dejal: "Izziv vodenja je ta, da si močan, vendar ne nesramen. Da si prijazen, vendar ne šibak, drzen, a ne tiranski, premišljen, vendar ne len. Da si skromen, a ne plašen, ponosen, vendar ne aroganten. Da imaš smisel za humor, vendar brez norčevanja."

Vir: ekipa mojazaposlitev.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.