Do večjega števila potencialnih kandidatov z večkanalnim iskanjem

Pri iskanju novih sodelavcev podjetja v zadnjih letih uporabljajo nešteto možnosti, ki jih ponuja svetovni splet.

Eden od vedno bolj priljubljenih načinov je tudi iskanje novih okrepitev s pomočjo spletnih zaposlitvenih portalov. Ta ima za delodajalca določene prednosti v primerjavi s klasičnimi načini iskanja, kot je npr. objava oglasa v dnevnem časopisju.

Omenjeni portali poleg neomejenega opisa iskanega delovnega mesta omogočajo tudi to, da se s sistemi za administriranje prijav občutno skrajšajo čas in stroški komunikacije, ki jih ima določen delodajalec s prijavljenimi kandidati.

Vsak zaposlitveni oglas se pripravi po željah delodajalcev, kar pomeni, da se njihova vsebina ne povzema z drugih spletnih strani ali portalov, hkrati je poskrbljeno, da je oglas pripravljen v skladu z zakonodajo. Delodajalci se morajo zavedati, da je zaposlitveni oglas tudi zrcalo podjetja. Z dobrim oglasom ne najdete zgolj najboljše zaposlene za podjetje, temveč tudi ustvarjate pozitiven prvi vtis o podjetju in utrjujete ugled podjetja.

To je še toliko bolj pomembno v času digitalizacije, ko se pri iskanju zaposlenih uporablja tako imenovana »večkanalnost«. Pri iskanju najbolj primernih sodelavcev za določeno delovno mesto ali okolje je torej ključno spodbujanje objavljenega oglasa prek čim večjega števila kanalov. Ponudbo za delo, objavljeno na portalu je potrebno razpršiti tako v lokalne medije, kjer podjetje deluje in preko družbenih omrežij s katerimi razpolaga delodajalec. Le tako v današnjem času zagotovimo potrebno vidnost in doseg ustreznih potencialnih kandidatov.

»Proaktivni« in »pasivni« iskalci zaposlitve danes uporabljajo socialna omrežja kot eno izmed glavnih orodij za iskanje službe ali boljše poslovne ponudbe. Zavedajo se, da je prisotnost, predvsem na profesionalnih poklicnih družabnih omrežjih, danes ključ do odlične priložnosti. Raziskave v ZDA in Kanadi so pokazale, da kar dve tretjini direktorjev ocenjuje, da so poklicna družbena omrežja dobra za iskanje zaposlenih, več kot tretjina pa ima tako mnenje o vseh socialnih omrežjih.

Posebno pozornost novodobnim spletnim omrežjem namenjamo tudi pri portalu mojazaposlitev.si. Naša Facebook stran ima več kot 17 tisoč všečkov, tako da lahko z oglasi, objavljenimi na naših socialnih omrežjih, delodajalci dosežejo še večje število potencialnih kandidatov, ki jih določeno delo zanima. Delodajalec v procesu iskanja zaposlenih ni sam, zato se je za iskanje najbolj ustreznih kandidatov vredno potruditi. Pri tem vsekakor ne smemo pozabiti na večkanalno iskanje kandidatov, s pomočjo katerega lažje dosežemo večje število primernih kandidatov.

Vir: Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev d.o.o., www.mojazaposlitev.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.