8 uspešnih start-up podjetij in njihove ideje

Slovenija velja za državo z odličnimi inovatorji in uspešnimi idejami. V današnjih Financah so našteli 8 start-upov, o katerih bomo v prihajajočem letu še veliko slišali.

Mesi

Podjetje Mesi se ukvarja z razvojem in prodajo medicinskih pripomočkov, trenutno je glavni produkt samodejni merilnik gleženjskega indeksa. V podjetju je 15 zaposlenih, vendar pa so tik pred predstavitvijo nove naprave s področja profesionalne diagnostike, kar posledično pomeni, da bodo morali predvidoma ekipo povečati, predvsem v prodaji. Prav tako je plan širjenje na večje evropske trge kot tudi v Avstralijo in JV Azijo.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: mesimedical.com

CoolingInno

CoolinInno predstavlja edinstveno pasivno klimatsko napravo, ki naj bi bila za 90% varčnejša od klasičnih klim. Do poletja nameravajo prodati 500 klimatskih naprav, imenovanih Air Tower, poleg navzočnosti na slovenskem in italijanskem trgu pa se želijo širiti predvsem v bolj sredozemske države.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: www.coolinginno.com

Modri planet

V podjetju Modri planet so razvili poseben sistem, ki zajame prostorske podatke ter jih nato z izpopolnjeno programsko opremo obdela, kasneje so ponudbi dodali še brezpilotni letalnik, ki so ga prav tako sestavili v podjetju. Za leto 2015 želijo prodati 100 licenc, lotili se bodo prodaje tudi na Hrvaškem, Srbiji in Bosni, plan je priti tudi na avstrijski in nemški trg. Pri preboju jim bo v pomoč tudi financiranje s strani Slovenskega podjetniškega sklada, ki jim je namenil 200 tisoč evrov.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: www.modriplanet.si

ZkotZ

Podjetju ZkotZ je uspelo pridobiti veliko zanimanja in odobravanja, ko so svojo idejo predstavili na priljubljeni platformi Kickstarter. Gre za zanimivo kavno skodelico v obliki kozjega roga, imenovano Goat Mug, kjer so za enkrat uspeli zbrati že 8.000 podpornikov, ki so s svojimi prednaročili ideji namenili že več kot 347 tisoč evrov. Kampanja bo potekala vse do 4. januarja, pri ZkotZ-ju pa do takrat upajo na približno 10.000 podpornikov, dobili pa so že tudi številne ponudbe vlagateljev in distributerjev.

Več o ideji: www.goat-story.com

Nervteh

NERVteh razvija simulator vožnje, ki bi lahko izboljšal varnost v prometu. Simulator je sestavljen iz programske (software) in strojne (hardware) opreme, je še v fazi razvoja vendar v kratkem pričakujejo naslednji koraj - torej naročila. V prihajajočem letu načrtujejo selitev v tujino, povezavnje z različnimi pospeševalniki, obenem pa se tudi že dogovarjajo s potencialnimi vlagatelji.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: www.nerv-teh.com

Animacel

Pri Animacel biotehnologija so na podlagi vrhunske znanosti na področju zdravljenja živali z matičnimi celicami razvili revolucionarno tehnologijo zdravljenja živali z boleznimi sklepov, kit in vezi. V Sloveniji in v tujini so tako že razvili mrežo s številnimi veterinarskimi organizacijami, ki ponujajo storitve podjetja Animacel za zdravljenje sklepnih obolenj pri psih in konjih. V letu 2015 nameravajo tudi zaposliti 4 nove sodelavce, dati še večji poudarek na trženju kot tudi raziskavam novih uporab in izkoriščanja potenciala matičnih celic v veterinarski medicni.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: www.animacel.com

Chipolo

Eno uspešnejših slovenskih zgodb na Kickstarterju je zapisala ekipa Chipolo s svojim pametnim obeskom za iskanje izgubljenih stvari, kjer so zbrali slabih 300 tisoč evrov. V letošnjem letu jim je uspelo priti že kar na nekaj tujih trgov, vzpostavili so tudi že avtomatizirano proizvodnjo v Sloveniji, v 2015 pa bodo navzoči tudi v Avstraliji in Veliki Britaniji. V prihajajočem letu pa bodo predstavili tudi povsem nov izdelek, katerega funkcionalnost in izgled še ostajata skrivnost.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: www.chipolo.net

Enolyse

Enolyse ekipa razvija platformo za nadzor fermentacije v vinskih sodih. Sistem je sestavljen iz t.i. EnoMetra - pametnega senzorja, ki meri sladkor, temperaturo in alkohol ter izmerjene parametre vina brezžično pošilja na EnoStation. EnoStation je naprava, ki zbira podatke iz Enometrov in jih nato posreduje na varne strežnike. Razvili pa so tudi spletno in mobilno aplikacijo EnoApp, preko katere spremljamo fermentacijo, nastavljamo Enometre in Enostatione, analiziramo pretekle sezone in drugo. V letu 2015 je plan stopiti na trg in pridobiti vsaj 50 rednih uporabnikov, osredotočajo pa se nameravajo predvsem na slovenske in avstrijske vinarje.

Več o podjetju in njihovi rešitvi: enolyse.com

Vir: Finance (št. 250), spletne strani posameznih start-upov


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.