Znanje tujih jezikov pripomore k lažji zaposljivosti

Glede na globalno gospodarstvo je vse več slovenskih podjetij, ki v veliki meri sodeluje s tujimi trgi. Za uspešno sodelovanje pa ni več dovolj le znanje svetovnih jezikov.

Podjetniki vedo, da je za dobre poslovne odnose potrebno vedeti marsikaj o sami kulturi države, tradiciji in poslovnem bontonu. Ko se želijo jim s takšnimi in drugačnimi gestami prilagoditi obenem izkazujejo spoštovanje do njih.


Kar pa pomeni, da mora imeti to podjetje zaposlene, ki ali že znajo tuje jezike ali pa so pripravljeni razširiti svoje znanje. Že dolgo ni več dovolj le znanje nemščine in angleščine ter francoščine in italijanščine. Tako je vse več povpraševanje po bolj eksotičnih jezikih kot sta arabščina in portugalščina. Vsekakor pa sta trenutno najbolj aktualna jezika ruščina in kitajščina. Predvsem pri Rusih je pomembno poznavanje njihovih navad, miselnosti in stereotipov, tako da se ve, kaj in kako se lahko z njimi pogovarja.

Vir: Časopis Finance, 30. dec, 2013

Tako da učenje tujih jezikov vsekakor pripomore k vaši zaposljivosti. Če imate le možnost in voljo, se ne branite tečajev, saj vam znanje tujih jezikov lahko veliko doprinese - tudi novo službo. Če vam zdajšnji delodajalec nudi možnost učenja tujih jezikov, ne jemljite tega kot dodatno breme in se je ne branite. Če ste brezposelni, se lahko obrnete na Zavod RS za zaposlovanje, kjer znotraj Institucionalnega usposabljanja med drugim nudijo tudi tečaje tujih jezikov. Več o programu >>

Znanka je iskala prvo zaposlitev, vendar nekih konkretnih izkušenj razen študentskega dela za tekočim trakom, ni imela. Je pa obiskovala šolo za turizem, kjer se je med drugim dobro naučila italijanščine. Na razgovoru za delo v logističnem centru je sicer videla, da ima kar nekaj konkurence, nekateri so se radi pohvalili z vrsto izkušenj, ki jih sama ni imela in bila je že skoraj prepričana, da izgublja čas. Pa vendar so iskali predvsem znanje italijanščine in ravno iz tega razloga je tako dobila priložnost v logističnem podjetju, kjer je seveda tudi s pridnostjo in pripravljenostjo na učenje dobila možnost za redno zaposlitev ter po dveh letih tudi napredovala.


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.