Zanimiva izkušnja iskanja službe v času krize

Pred kratkim smo na naš FB profil prejeli zanimivo povezavo na članek z naslovom: Iskanje službe v času krize: izkušnje delodajalca, majhno podjetje.

Zanimivo branje in način, kako je nadobudni študent le prišel do svoje prakse in posledično do zaposlitve. In moramo se tudi strinjati z odstavkom o tem, kako si manjša podjetja ne morejo privoščiti zaposlovanja preko zvez.

Vabljeni k branju celotnega članka, ki med drugim piše tudi o tem, katera znanja išče delodajalec, pa si lahko preberete na portalu siol.net >

V povezavi s tem bi z naše strani dodali še razlago, zakaj mišljenje, da so objavljena prosta delovna mesta na našem zaposlitvenem portalu - pa konec koncev tudi na konkurenčnih - povečini zasedena, ni pravilno. Prvi "zato" je ta, da smo vsak dan v stikih z delodajalci in vemo, da je za določena delovna mesta celo težko dobiti prave kandidate oz. mogoče tudi ljudi, ki bi bili pripravljeni poprijeti za določene vrste dela. Kar hočemo poudariti je, da se skupaj z delodajalci trudimo izpostaviti oglas čim širše, da le pride do pravih kandidatov in je v to vloženo kar nekaj truda.
Drugi "zato" pa je ta, da je objavljanje zaposlitvenih oglasov za delodajalce praviloma plačljivo in si dodatnega stroška menda ne bodo delali in objavljali delovno mesto, za katerega imajo že izbranega kandidata. Prav tako objava zaposlitvenega oglasa na Zavodu RS za zaposlovanje za večino privatnih podjetij z novim Zakonom ZDR-1 ni več obvezna, tako da tudi ta razlog ne velja (več) - obvezna objava na Zavodu je le v primeru, ko gre za delodajalca iz javnega sektorja ali gospodarsko družbo, ki je v večinski lasti države (citiramo 7. člen dopolnjenega Zakona o urejanju trga dela):
"Delodajalci iz javnega sektorja in gospodarske družbe v večinski lasti države morajo pri zavodu javno objaviti vsako prosto delovno mesto oziroma vrsto dela, razen v primerih izjem od obveznosti javne objave, ki jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja."

Seveda je trg dela v kritičnem obdobju in iskanje zaposlitve je težje kot le nekaj let nazaj. Vendar pa želimo poudariti, da so delovna mesta in delodajalci, ki iščejo nove sodelavce predvsem na podlagi izkušenj, znanja in/ali pripravljenosti na delo in ni vse vnaprej dogovorjeno. 

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.