Sporazum o zaposlovanju delavcev migrantov iz BIH v Sloveniji že v teku

S 1. marcem je pričel veljati Sporazum med vlado Slovenije in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju slednjih državljanov v Sloveniji.

S sporazumom je bilo tako doseženih in predvsem urejenih kar nekaj pogojev in postopkov zaposlovanja državljanov BiH pri nas, sama zaposlitev BiH državljana pa je od 1. marca možna le na podlagi tega sporazuma. Pravice do prebivanja v Sloveniji pa še vedno ureja Zakon o tujcih.

Podjetje, ki želi zaposliti BiH državljana, mora za pridobitev dovoljenja:

  • Ustrezno prijaviti prosto delovno mesto na Zavodu za zaposlovanje.
  • Ob prijavi na obrazcu posebej označiti, da gre za zaposlitev državljana BiH ter želje glede seznama ustreznih kandidatov in morebitnih razgovorov.
  • Ob končnem izbranem kandidatu na podlagi predloga ustreznih kandidatov obvestiti Agencijo za delo in zaposlovanje v BiH najpozneje v 5 delovnih dneh.
  • Pogodbo o zaposlitvi skleniti takoj po razgovoru na kraju samem v državi izvora, lahko pa jo pošlje na Agencijo za delo in zaposlovanje BiH, ki bo poskrbela, da bo izbrani kandidat podpisal pogodbo o zaposlitvi, nato pa tako sklenjeno pogodbo skupaj s potrebno dokumentacijo poslala delodajalcu in Zavodu.
  • Skleniti pogodbo o zaposlitvi najmanj za obdobje enega leta.
  • po zaključku izbora in sklenitvi pogodbe vložiti vlogo za izdajo dovoljenja pri Zavodu RS za zaposlovanje (obrazec TUJ-BiH). Zavod bo o vlogi za izdajo delovnega dovoljenja odloči najpozneje v 15 dneh od prejete popolne vloge.

Pravice in dolžnosti delavca migranta

Delovno dovoljenje se na podlagi Sporazume izda z veljavnostjo treh let, nakar bo delavec migrant lahko svoje dovoljenje podaljšal še za nadaljna tri leta. Dovoljenje prejme delodajalec in ob prihodu v Slovenijo tudi delavec migrant.

Prvo leto zaposlitve bo moral biti delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja, oziroma pri njegovem pravnem nasledniku. Po preteku prvega leta zaposlitve ima delavec migrant v preostalem obdobju veljavnosti dovoljenja prost dostop na slovenski trg dela.

Delavec migrant, ki po prvem letu zaposlitve izgubi zaposlitev, vendar ne po svoji krivdi, ima pravico, da se vpiše v evidenco brezposelnih oseb in lahko v skladu z zakonodajo države zaposlitve in mednarodnimi pogodbami uveljavlja pravice iz naslova brezposelnosti.

Vrnitev v Bosno in Hercegovino morajo delavci migranti prijaviti pristojni javni službi za zaposlitev, vrnitev v Slovenijo pa je mogoča po najmanj šestmesečni prekinitvi zakonitega prebivanja. Ponovna vrnitev pomeni, da je bil delavec migrant že zaposlen v RS in se je po prenehanju veljavnosti dovoljenja prostovoljno vrnil v državo izvora.


Sporazum se kot podlaga za zaposlitev delavcev migrantov ne uporablja v primeru:

  • ko so 1. 3. 2013 na  dan uveljavitve tega sporazuma zakonito zaposleni v RS;
  • sezonske zaposlitve, zaposlitve poslovodnih delavcev in v primeru zaposlitve oziroma prostovoljnega dela zaradi usposabljanja in izpopolnjevanja na področju medicine;
  • ko imajo v RS izdano dovoljenje za stalno prebivanje;
  • ko v RS prebivajo na podlagi združevanja družine;
  • ko jim je v RS priznan status raziskovalca;
  • ko v RS ustanovijo ali soustanovijo osebno gospodarsko družbo in na podlagi ustanoviteljskih pravic zastopajo družbo ali se registrirajo kot samostojni podjetniki posamezniki;
  • šolanja v državi zaposlitve, kjer lahko pridobijo osebno delovno dovoljenje;
  • ko vlagajo vlogo za pridobitev modre karte, dovoljenja za vstop in prebivanje za namene visokokvalificirane zaposlitve.




Vir: Zavod za zaposlovanje

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.