Šibka točka kapitalizma je nepripadnost zaposlenih

Dejstvo je, da imajo mladi drugačne vrednoste od generacije svojih staršev in tudi pogled na zaposlitev. Iz tega razloga je tudi način dela povsem drugačen in podjetja, ki se tega zavedajo in temu prilagodijo, delajo veliko učinkoviteje.

Kot lahko preberemo odličen članek na spletni strani časopisa Dnevnik, njihov sogovornik Michel Bauwens, ustanovitelj Fundacije P2P, pravi, da točno ta podjetja, ki se tega zavedajo, vedo, da je edini parameter merjenja uspešnosti zaposlenih rezultat, ne pa, kje in kako je bilo delo opravljeno.

Michel opozarja kadrovske direktorje, da nove generacije postavljajo pod vprašaj dosedanji način dela. Kot glavno šibko točko kapitalizma je navedel nepripadnost podjetju, saj po raziskavah sodeč je le tretjini zaposlenih dejansko všeč njihovo delo, katerega opravljajo s strastjo in posledično prisvostujejo k uspešnosti podjetja, kjer je zaposlen. Da bodo podjetja dosegla to ključno dodano vrednost in s tem obstanek, bo potrebno kar v veliki meri spremeniti način dela.

Bauwens ta način dela poimenuje sodelovalna ekonomija souporabe, ki deluje po načelu omrežij peer-to-peer (P2P), ta način dela pa temelji na prostovoljnem sodelovanju ljudi. To pa je še posebej pisano na kožo mlajšim generacijam, saj po njegovem prepričanju mladi potrebujejo predvsem svobodo in avtonomijo, saj ne marajo nadzora.

Vir: dnevnik.si


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.