Predlogi reform delovnopravne in pokojninske zakonodaje

Mag. Andrej Vizjak je na novinarski konferenci predstavil predloga reforme delovnopravne zakonodaje in pokojninske reforme. Cilj reforme delovnopravne zakonodaje je predvsem zmanjševanje dualizma oz. segmentacije trga dela, pokojninske reforme pa povrniti pokojnini njeno primarno vlogo.

Razlogi za sprejem nove reforme delovnopravne zakonodaje so predvsem v visokih stroških dela, poleg tega pa ima Slovenija že nekaj let eno izmed najnižjih stopenj delovne aktivnosti starejših (55 – 64 let). Pomanjkljivosti sistema pa so vidne tudi na področju varstva pravic delavcev, inšpekcijskega nadzora ter preprečevanja zlorab.


Reforma delovnopravne zakonodaje bo obsegala nižje administrativne, časovne in stroškovne obremenitve podjetij, zagotavljanje varstva pravic delavcev, učinkovitejše izvajanje nadzora nad kršitvami sodnega varstva ter uskladitev domačih in mednarodnih predpisov. Vse te reforme  trga dela bodo prispevale k zmanjševanju dualizma oz. segmentacije (možnosti zaposlitve za določen čas bodo ostajale samo še v izjemnih primerih, ki temeljijo na objektivnih razlogih ali posebnih zakonskih ureditvah), kar je primarni namen reforme. Reforma ne bo posegala v odmor za malico ter dodatek na delovno dobo.


Pokojninska reforma se osredotoča predvsem na tri ključne novosti: zavarovalno dobo in njeno dolžino; očiščenje pokojninske blagajne vseh odhodkov, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih in zagotavljanje večje preglednosti za zavarovance. Cilj reforme je povrniti pokojnini njeno primarno vlogo (pravično plačilo za preteklo delo).

Vir: http://www.mddsz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1939/6970/ec5e69b31f3f8da094b5f4c1d659726e/

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.