Poskrbite, da znanje ne bo doživelo upokojitve!

Veliko podjetij se je srečalo s situacijo, ko se je njihov strokovnjak upokojil in nemalokrat se je zgodilo, da se je skupaj s sodelavcem upokojilo tudi njegovo znanje. Kako preprečiti, da vse to dolgoletno znanje ne gre v pozabo?

Ko se na eni strani soočamo z visoko brezposelnostjo, imajo podjetja na drugi stran težavo s pomanjkanjem strokovnega kadra s specifičnimi znanji. Izkušeni strokovnjaki so upokojeni ali tik pred upokojitvijo, mladi iskalci zaposlitve pa nimajo zadostnega znanja. Vsa ta dejstva pa kar sama povedo, da je rešitev v medgeneracijskem sodelovanju.

Novela zakona o urejanju trga dela, ki velja od julija letošnjega leta dalje, omogoča sodelovanje med podjetjem in upokojencem in sicer s pogodbo o začasnem oz. občasnem delu. V tem primeru ima upokojenec omejeno število ur in sicer 60 na mesec, ki jih lahko opravi pri delodajalcu, honorar pa ne vpliva na višino pokojnine.

Kot je za Dnevnik povedal direktor Competa: »Že upokojeni strokovnjaki so lahko v odlično pomoč pri specifičnih problemih, ki jim manj izkušeni zaposleni sami niso kos, ali pa pri zahtevnih projektih, kjer je potrebna velika mera znanja in izkušenj. Z mentorstvom, svetovanjem in skupnim delom lahko pomagajo pri razvoju znanja mlajšim zaposlenim, seveda pa lahko delujejo tudi kot pomoč pri oblikovanju novih idej in inovacij v podjetju.«

To občasno sodelovanje pa ne bi vplivalo na še težjo zaposljivost mladih generacij – ravno obratno. V prvi vrsti je to delo tako ali tako omejeno, bistvo pomoči s strani upokojenih strokovnjakov pa je v nadaljnem razvoju na podlagi bogatih izkušenj ter posledično ustvarjanju novih delovnih mest. Pomembno vlogo pa bi odigrali tudi z opravljanjem mentorstva in tako poskrbeli za prenos znanja na mlade generacije, ki jim primanjkuje predvsem specifičnega praktičnega znanja. Ravno to pa je razlog, da je v Sloveniji vse več brezposelnih ravno mladih strokovnjakov – in ta način medgeneracijskega sodelovanja bi zagotovo pomagal pri reševanju tudi tega problema.

Vir: Dnevnik.si


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.