Obdobje sezonskega dela je tu

Trenutno slovenska podjetja iščejo 1.100 sezonskih delavcev, na Zavodu za zaposlovanje pa so pripravili seznam, ki ga zbirno posodabljajo.

V Sloveniji se glavno obdobje sezonskega dela prične v aprilu in zaključi v sredini novembra. Kot pišejo v časopisu Finance naj bi bilo na Zavodu za zaposlovanje povpraševanje po sezonski delovni sili zelo podobno lanskemu. Največ povpraševanje je še vedno s področja kmetijstva, torej za pomoč pri delu na kmetiji, obiranje sadja in obdelovanje kmetijskih površin. Trenutno je objavljenih dobrih 1.000 prostih sezonskih delovnih mest, največ v Podravju in Posavju, sledita jim savinjska regija in Prekmurje.

Prosta delovna mesta za sezonsko delo lahko spremljate na posebni povezavi Zavoda za zaposlovanje: skrci.me/sezona

Kljub temu, da je sezona za kmetijska dela med aprilom in novembrom so podjetja kar pohitela in že predčasno objavila prosta delovna mesta, saj pravijo, da je izbira kandidatov kar postopek, prav tako jih morajo še usposobiti. Na drugi strani hotelirji in gostinci z objavo sezonskih del še čakajo oziroma bodo pričeli z iskanjem v drugi polovici maja.

S strani podjetij so tudi podane informacije, da so lansko leto morali iskati tudi tuje delavce, saj je bilo domačih premalo ali pa niso bili pripravljeni delati, saj je v začetku navadno tudi velik osip delavcev, kjer jih od 100 prijavljenih pride le 80, po nekaj dneh pa le še 50. Težava je predvsem v tem, da se nekateri prijavljajo le zaradi bojazni, da bi sicer izgubili podporo.

Podjetja, ki najamejo delavce iz tujine, pravijo da le-ti niso cenejši, saj jim je potrebno priskrbeti prenočišče in zagotoviti tri obroke dnevno, so pa navadno ti delavci, ki pridejo na delo v Slovenijo tudi iz 700 km oddaljenih krajev, pripravljeni delati po cele dneve, in tudi njihova učinkovitost je pogosto boljša. Zaradi visoke brezposelnosti pa je bilo že lansko leto težko pridobiti delovna dovoljenja za tujce.

V Sloveniji je povpraševanja po sezonskih delih največ na vzhodu, v Prekmurju že nekaj let s strani podjetij ne povprašujejo po delovni sili v tujini, temveč mesta zapolnijo z domačimi delavci. Na splošno pa se v Sloveniji urne postavke sezonskega dela gibljejo med 2,2 - 5€, odvisno od dela in tudi dodatkov - nekateri delodajalci krijejo potne stroške in malico, nekateri poskrbijo za prehrano na delovnem mestu, nekateri teh ugodnosti ne nudijo.

Vir: Finance (28. april 2014, št. 82)


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.