Kako pa je z zaposlovanjem starejših?

Iskalce zaposlitve, ki so starejši od 50 let, največkrat omejuje nizka izobrazba in pomanjkanje (sodobnih) veščin, ki so bližje mladim.

V teh kriznih časih z delovnimi mesti se zdi, da se nekoliko bolj poudarja težava mladih iskalcev zaposlitve, ki zaradi pomanjkanja delovnih mest težko pridejo do prvih delovnih izkušenj, pa vendar številke kažejo, da je problem na strani brezposelnosti na strani starejših nad 50 let še večji. Po poročanju časopisa Delo, je na Zavodu RS za zaposlovanje trenutno registriranih približno 37.000 brezposelnih, katerih starost je višja od 50 let.

Najpogosteje izgubijo borbo za prosto delovno mesto v primerjavi z mlajšimi kandidati zaradi nizke ali neprimerne izobrazbe ter pomanjkanja veščin, ki so bližje mladim, tu je predvsem mišljena uporaba interneta, računalniških programov in ostalih sodobnih tehnologij. S tem ko na drugi strani so mnogi s poklici in posledično z izkušnjami, ki danes niso več tako zelo iskane ali pa jih niti ni več.

Ena izmed rešitev je prekvalifikacija ali pridobivanje dodatnih znanj preko raznih izobraževanj in tečajev. Letos so tako v pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije vključili 176 starejših od 50 let, 625 pa se jih je udeležilo različnih tečajev.

Obenem pa so letos na Zavodu RS za zaposlovanje s pomočjo subvencioniranega programa 50 plus zagotovili 18-mesečno zaposlitev skoraj 660 brezposelnim.

Vir: Časopis Delo, 22. november 2013


Preberite tudi:

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.