Generacija Y ni za tradicionalno

V zanimivem prispevku na portalu delo.si je go. Barbara Pavlin podala nekaj konkretnih informacij, kaj tako imenovana milenijska generacija pričakuje od zaposlitve - in bistveno je to, da ne želijo tradicionalne službe, kamor pridejo zgolj oddelati tistih 8 ur temveč si želijo delati v inovativnih podjetjih, biti neodvisni, upravljati s sodobno tehnologijo in se spopadati z raznolikimi izzivi.

Predstavniki generacije Y rojeni po letu 1982 bodo čez dobrih deset let predstavljali kar 75 odstotkov delovne sile. Ta generacija želi razvijati vodstvene spretnosti, delati za podjetja, kjer spodbujajo inovacijski način razmišljanja in prispevati v dobro same družbe.
Večina milenijcev meni, da njihov sedanji delodajalec ne spodbuja njihove kreativnosti kot tudi, da so največje ovire za inovacije menedžerski odnos (63 odstotkov), strukture in postopki (61 odstotkov) ter znanja zaposlenih, odnos in pomanjkanje raznovrstnosti (39 odstotkov). Najbolj inovativna sektorja pa sta po njihovem mnenju tehnologije in mediji.

Čeprav jih 74 odstotkov verjame, da ima gospodarstvo pozitiven vpliv na družbo z ustvarjanjem delovnih mest (48 odstotkov) in povečevanjem blaginje (71 odstotkov), milenijci menijo, da gospodarstvo lahko doseže več, da bi odgovorili na sodobne družbene izzive, predvsem na področjih, kot so pomanjkanje virov, podnebne spremembe in plačna (ne)enakost.

Generacija Y želi vplivati in delati spremembe. Verjamejo, da bi poslovno uspešnost podjetij morali meriti ne samo v finančnih podatkih, ampak tudi s poudarkom na njihovem vplivu na družbo. So zelo človekljubi in to v dejanjih ne samo z besedami - 63 odstotkov jih prispeva v dobrodelne namene, 43 odstotkov je aktivnih prostovoljcev ali članov kakšnih družbenih organizacij, medtem ko jih je 52 odstotkov podpisalo peticije.

Trdijo, da ima država oz. vlada največ možnosti, da pripomorejo k premagovanju največjih družbenih izzivov, pa jim to ne uspeva. Skoraj polovica milenijcev meni, da je država neuspešna in neučinkovita pri reševanju težav, kot so brezposelnost, pomanjkanje virov in neenakost prihodka.

Vir: Delo.si, Barbara Pavlin

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.