Delo kadrovnika ni le administracija

Na pobudo avstrijske gospodarske zbornice je in Inštitut za človeške vire in organizacijo opravil raziskavo na temo kompetenc v kadrovskih službah v petih državah, tudi v slovenskih podjetjih.

V raziskavi je sodelovalo 500 različnih podjetij, ki prihajajo iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije ali Bosne in Hercegovine. Sam vprašalnik je sestavil kadrovski guru Dave Ulrich, ki pravi da ima kadrovnik več vlog in na podlagi teh vlog se razvršča tudi kompetence. Tako je po Ulrichu kadrovski strokovnjak obenem tudi partner v vodstvu, kot posameznik je verodostojen aktivist, v organizaciji pa je pobudnik, povezovalec zaposlenih in zagovornik njihovih interesov ter funkcionalni strokovnjak, ki z vpeljavo novih tehnologij želi izboljšati kadrovske storitve, prenos informacij in upravljanje znanja.

Glede na rezultate raziskave se je funkcija kadrovnika v zadnjih letih spremenila, saj je bila še pred petimi leti glavna funckija administracija, ki se je postopoma oslabila. Tako so danes kadrovske službe predvsem v vlogi zagovornikov zaposlenih, v prihodnje pa se predvideva predvsem močnejša vloga strateškega partnerja vodstvu. Da bo šel trend predvidoma v omenjeno smer tudi pričajo izsledki raziskave, ki kažejo, da so podjetja, kjer je kadrovnik že sedaj pomemben strateški partner vodstva, poslovno uspešnejša kot tista, kjer je njegova funkcija predvsem administrativne narave.

Kot zanimivost raziskave je tudi sestava kadrovskih služb. Tako je povprečna starost kadrovskih delavcev v proučevanih podjetjih najvišja prav v Sloveniji (45,7 leta), najnižja pa v BiH (39 let). Še vedno v kadrovskih službah prevladujejo ženske, največ kadrovnic (kar 79 odstotkov) dela na Hrvaškem, najmanj pa kljub temu še vedno v večini pa so v Avstriji s 54 odstotki. Med vodji kadrovskih služb je na tem položaju največ žensk ponovno na Hrvaškem in sicer s 84 odstotki, v Sloveniji je ta procent nekoliko nižji pa kljub temu še vedno v višini 70 odstotkov.



Vir: Časopis Finance, 18.06.2013

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.