Center ponovne uporabe tudi v Ljubljani

V prestolnici še v letošnjem letu načrtujejo odprtje Centra ponovne uporabe, kar pomeni tudi nova delovna mesta.

Pod okriljem projekta Use-Reuse so leta 2011 postavili prvi center ponovne uporabe v Rogaški Slatini. S tem so možnost dela dobili ljudje, ki sicer spadaj pod težje zaposljive skupine in na kreativen način podaljšajo življensko dobo različnim predmetom, ki so jih prejšnji lastniki že zavrgli oziroma jih ne potrebujejo več. Obnovljene in kreativno obogatene predmete pa potem prodajajo po simbolični ceni.

Takšno delo je v tujini že dolgo pogosta praksa, pri nas pa je ta način dela zaživel s tem projektom, ki bo sicer trajal 4 leta. V veliko pomoč pri odprtju centra ponovne uporabe v Ljubljani bo tudi podjetje Snaga, ki jim bo zagotovilo prostore, kjer bosta delavnica in trgovina.

Pripravljen je tudi že poslovni in kadrovski načrt, ki predvideva 9 novih zaposlitev. Ljubljanski center bo zadnji v mreži reuse centrov, poleg njega so že aktivni centri v Rogaški Slatini, Velenju, Tepanjah, Trebnjem, Kranju, Miklavžu in Vojniku.

Projekt se bo zaključil decembra 2014, po tem pa bodo posamezni centri naprej delovali kot socialna podjetja. Kot zanimivost - center ponovne uporabe v Rogaški Slatini se je že vpisal v državni register kot prvo socialno podjetje v državi.



Vir: Časopis Dnevnik, 20. junij 2013

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.