Brezplačni pripravnik ne pomeni le zastonjske delovne sile

Predno razpišete pripravniško delo, se je potrebno v prvi vrsti zavedati, da vas brezplačni pripravnik lahko tudi drago stane, če se v podjetju na prihod pripravnika ne pripravite dobro in nimate razčiščenih pojmov, kaj od njega sploh pričakujete.

Dejstvo, da bo pripravnik delal za vaše podjetje zastonj še ne pomeni, da bo tudi celotno pripravništvo povsem brezplačno. Upoštevati je potrebno čas zaposlenih, ki ga bodo porabili za uvajanje, saj se je s pripravnikom potrebno vsaj v prvih dneh aktivno ukvarjati, da bodo rezultati pozitivni in boste zadovoljni. Po drugi plati pa je tudi v interesu pripravnika, da pridobi konkretne izkušnje in tako teorijo iz študijskih klopi prenese v prakso.

Ravno izkušnje so glavni razlog, zakaj se mladi sploh odločajo za brezplačno pripravništvo. Kljub Študentski organizaciji, ki opozarja, da gre v tem primeru za izkoriščanje delovne sile, je v teh časih mladim v interesu predvsem pridobiti reference, s katerimi bodo lahko obogatili svoj CV, pa četudi za to ne bodo plačani.

Da se bo vašemu podjetju brezplačno pripravništvo splačalo, morate najprej jasno začrtati naloge in cilje, ki jih želite s pripravnikom doseči. Opravi naj se analiza, kakšne bodo njegove naloge, odgovornosti in zahtevani rezultati. Pri razpisu jasno navedite zahtevana znanja in sposobnosti ter tudi vse aktivnosti, ki jih bo pripravnik opravljal. Kako med vsemi prispelimi prošnjami izluščiti pravega kandidata? Na to vprašanje znani kadroviki odgovarjajo, da iščite predvsem zagnanost, ravno pravo samozavest, preverite razloge zakaj ga zanima brezplačno pripravništvo, katera vrsta dela ga še posebej veseli. In seveda njegovo energijo - občutek, ali se bo je ujel z vašim timom in hitro vpeljal v delo ali ne. Po izkušnjah je marsikdo več kot primeren kandidat, vendar ga ne izberejo, ker dvomijo, da se bodo z njim tudi ujeli kot ekipa.

Ko enkrat pripravnika izberete, je potrebno žrtvovati čas in se z njim do določene mere ukvarjati. Ker še vedno ne gre pozabiti, da vam pripravnik lahko seveda odlično koristi ali pa naredi škodo naj bo s svojimi napakami ali časom, ki ga zaradi njega porabijo vaši zaposleni. Zato je dobro pripraviti postopek uvajanja, si vzeti čas za razlago, poskrbeti za delovni prostor in vse potrebne pripomočke, prenašajte svoje izkušnje ter ne skoparite s povratnimi informacijami, torej pohvalite ali pa opozorite na napake.

V mnogih podjetjih se strinjajo, da pripravniku krijejo vsaj osnovne stroške, torej prevoz na delo in malico, ni pa seveda nujno in je vse odvisno od dogovora. Do njih je potrebno imeti pošten odnos, ne glede na to, da so zastonj delovna sila. Nekateri so celo proti, da je pripravnik povsem brez plačila, saj se pod vtisom "saj dela zastonj" z njim zaposleni manj ukvarjajo ali pa mu dajejo neka brezvezne dela, toliko da prebije dan.

Po opravljenem delu mu napišite priporočilo, ki naj govori o njegovem odnosu do dela, ključnih prednostih in kompetencah ter uspešnostih, ki jih je dosegel v času pripravništva - naj bo to samostojno ali skupaj z ekipo s katero je sodeloval.

Vir: Časopis Finance, 12. julij 2013, št. 133

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.