Finančne ugodnosti zaposlovanja starejših delavcev

Poleg neposrednih finančnih spodbud potrebujejo starejši delavci manj usposabljanja, podjetju pa prinašajo stabilnost ter zvestobo. To lahko prispeva k zmanjšanju stroškov, povezanih z zaposlovanjem in uvajanjem novih delavcev.

V sodobnem poslovnem svetu se podjetja nenehno soočajo z izzivom, kako zmanjšati stroške in povečati učinkovitost. Ena od priložnosti, ki jo mnogi spregledajo, je zaposlovanje starejših delavcev.

Starejši delavci prinašajo bogate izkušnje, znanje in modrost, ki jo pridobijo skozi dolgoletno delo. Poleg tega njihova zaposlitev prinaša pomembne finančne koristi, saj lahko podjetja izkoristijo davčne olajšave in subvencije, namenjene spodbujanju zaposlovanja starejših delavcev.

Poleg neposrednih finančnih spodbud potrebujejo starejši delavci manj usposabljanja, podjetju pa prinašajo stabilnost ter zvestobo. To lahko prispeva k zmanjšanju stroškov, povezanih z zaposlovanjem in uvajanjem novih delavcev.

Davčna olajšava za zaposlitev delavcev, starejših od 55 let

Podjetja, ki zaposlujejo starejše delavce, lahko izkoristijo različne davčne olajšave, ki pomagajo zmanjšati davčne obveznosti, s tem pa država spodbuja zaposlovanje starejših oseb. 

1. Davčna olajšava za zaposlovanje

Podjetja, ki na novo zaposlijo osebo, starejšo od 55 let, lahko uveljavijo davčno olajšavo za znižanje davčne osnove v višini 45 % plače zaposlene osebe, vendar največ v višini davčne osnove.

Ključen pogoj za uveljavljanje te olajšave je, da oseba, ki jo bo podjetje zaposlilo, v zadnjih 24 mesecih ni bila zaposlena pri istem delodajalcu ali pri povezani osebi. Prav tako lahko podjetje to olajšavo uveljavi le, če v davčnem letu oziroma davčnem obdobju, v katerem na novo zaposli osebo, za katero uveljavlja olajšavo, poveča skupno število zaposlenih v podjetju.

Izključevanje olajšav: Olajšava ni združljiva z olajšavo za zaposlitev oseb v poklicih, pri katerih na trgu dela primanjkuje kandidatov. Prav tako te olajšave ni mogoče uveljavljati skupaj z olajšavo za zaposlitev invalidov

2. Delna oprostitev plačila prispevkov za starejše

Za zaposlene, stare 60 let in več, je mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, kar delodajalcu zniža stroške dela za starejše delavce. Oprostitev velja za zaposlene, ki so v delovnem razmerju in so dopolnili 60 let.

Delno oprostitev plačila prispevkov lahko uveljavljajo vsi, ki so zavezani za plačilo teh prispevkov: delodajalci in tudi izplačevalci nadomestil. Oprostitev znaša 30 % prispevkov, oproščeni del prispevkov pa krije državni proračun.

Zaposli.me

Zaposli.me je projekt Zavoda RS za zaposlovanje, ki traja od 6. maja 2024 do porabe sredstev oziroma najkasneje do 31. maja 2025. Podjetjem omogoča subvencioniranje zaposlovanja prijavljenih brezposelnih oseb, vključno s starejšimi od 50 let.

Za koriščenje subvencije mora brezposelna oseba izpolnjevati vsaj enega od navedenih pogojev: 

  • starost 30 let ali več in vsaj 1 leto vodenja v evidenci brezposelnih oseb,
  • starost 50 let ali več,
  • starost 30 let ali več in največ srednješolska izobrazba,
  • starost 30 let ali več in visoko tveganje za nastanek dolgotrajne brezposelnosti. 

Prednost pri vključevanju v program imajo določene osebe iz ciljne skupine, za katere velja, da:

  • v zadnjih dveh letih niso bile vključene v noben program aktivne politike zaposlovanja,
  • so dalj časa prijavljene kot brezposelne,
  • se soočajo s socialnimi in zdravstvenimi ovirami.

Te osebe imajo zaradi svojih specifičnih okoliščin prednost pri vključevanju, kar jim omogoča lažji dostop do zaposlitev in dodatno podporo pri premagovanju izzivov na trgu dela.

Podjetje mora delovno razmerje skleniti za vsaj 12 mesecev, Zavod pa bo subvencijo izplačeval 1 leto.

Višina subvencije je določena glede na število izpolnjenih kriterijev:

  • 450 evrov na mesec za osebe, ki izpolnjujejo en kriterij, kar znaša skupaj 5.400 evrov,
  • 600 evrov na mesec za osebe, ki izpolnjujejo dva kriterija, kar znaša skupaj 7.200 evrov,
  • 720 evrov na mesec za osebe, ki izpolnjujejo tri ali več kriterijev, kar znaša skupaj 8.640 evrov.

starejsa zaposlena gospa

Nižji stroški dela z zaposlovanjem starejših delavcev

Podjetja, ki zaposlujejo starejše delavce, pridobijo konkurenčno prednost, saj zmanjšajo operativne stroške in povečajo produktivnost. Zaposlitev starejših delavcev se izkaže za pametno odločitev, ki prinaša dolgoročne finančne koristi in stabilnost delovnega okolja. 

Razlogi za to med drugim zajemajo:

Krajše usposabljanje

Ti delavci so skozi dolga leta dela že izpopolnili svoje veščine in pridobili dragocene izkušnje, kar pomeni, da se lahko hitro vključijo v delovni proces brez obsežnega uvajanja ali dodatnega usposabljanja. 

Za podjetja to predstavlja pomemben prihranek pri stroških usposabljanja, ki bi jih sicer morali nameniti za nove, manj izkušene zaposlene.

Samostojno delo

Poleg nižjih stroškov usposabljanja starejši delavci pogosto delujejo bolj samostojno in učinkovito. Njihova sposobnost hitrega prilagajanja novim nalogam in odgovornostim zmanjšuje potrebo po stalnem nadzoru in mentorstvu.

Vodstveni delavci se tako lahko osredotočijo na druge pomembne naloge, namesto da bi čas in sredstva porabljali za nadzorovanje dela novih zaposlenih. S tem se povečuje splošna učinkovitost delovnega procesa.

Bogate izkušnje

Starejši delavci so že skozi svojo kariero razvili učinkovit delovni ritem in pridobili dragoceno znanje, ki jim omogoča hitro in natančno opravljanje delovnih nalog.

Njihova izkušenost se odraža v manjšem številu napak pri delu, kar dodatno povečuje produktivnost podjetja. S svojo zanesljivostjo in natančnostjo bistveno prispevajo k večji stabilnosti in kakovosti dela v podjetju.

Zvestoba delodajalcu

Poleg tega so starejši delavci običajno bolj zvesti svojemu delodajalcu in manj verjetno je, da bodo pogosto menjavali službo. To pomeni, da lahko podjetje prihrani pri stroških, povezanih z iskanjem in uvajanjem novih zaposlenih, saj je menjava kadra lahko draga in časovno potratna. Stabilnost, ki jo prinašajo starejši delavci, predstavlja pomembno finančno korist za podjetje.

Zvestoba starejših delavcev ustvarja tudi boljše delovno okolje. Ko zaposleni ostajajo pri istem delodajalcu dalj časa, to ustvarja močno povezanost med sodelavci in izboljšuje timsko dinamiko. Zaposleni so bolj motivirani in zadovoljni, kar pozitivno vpliva na celotno delovno okolje.

Zaključek

Zaposlovanje starejših delavcev podjetjem prinaša številne finančne koristi, ki vključujejo davčne olajšave, subvencije ter delno oprostitev plačila prispevkov. Poleg teh neposrednih ugodnosti pa starejši delavci zaradi svojih izkušenj in zvestobe prispevajo k povečani produktivnosti in zmanjšanju stroškov, povezanih z usposabljanjem in menjavo kadra.

Podjetja lahko z zaposlovanjem starejših delavcev pridobijo zanesljive in predane zaposlene, kar prinaša dolgoročne finančne prednosti. Smiselno je, da podjetja resno razmislijo o vključevanju starejših delavcev v svoje delovne ekipe, saj lahko s tem izboljšajo svojo finančno situacijo, ob tem pa še prispevajo k bolj raznoliki in stabilni delovni sili.

Pripravil: Optius.com